Kärnmaterial

MDF

MDF står för Medium Density Fibreboard. Största delen av det som vi på GLT Herrljunga mantlar med faner eller folie belägger vi på en kärna av MDF. Densitet ligger vanligtvis runt 620-730 kg/m3. MDF skivan är helt slät på båda sidorna och är därför mycket lämplig att mantla på. Vi använder i de flesta fall en kvalitet där skivan tillåter fräsningar ner mot kärnan med gott resultat. MDF går att få i tjocklekar från 3mm till 60mm.

MDF finns att få med olika egenskaper beroende på applikation

  • Genomfärgad MDF där hela skivan rakt igenom kan vara exempelvis svart, grå, röd, grön etc.
  • Fukttrög (oftast grön) där skivan är avsedd för användning i klimatklass 1 & 2.
  • Brandhärdig (oftast röd) där skivan håller Europaklassning B-S1-d0.
  • LHF Light density fibreboard är en lättviktsskiva.
  • HDF high density fibreboard är en tunnare skiva med högre densitet.

GLT Herrljunga är i dagsläget inte FSC certifierade, dock arbetar vi på att under 2018 få klart att vara ett FSC certifierat bolag. Den MDF vi i huvudsak använder kommer från Spanolux som är FSC certifierade. Certifikat som styrker detta finns till höger.

Plywood

Plywood tillverkas av träfaner som limmas samman i flera lager där fiberriktningen läggs med 90 graders rotation för varje lager. Vi använder oss i huvudsak av björkplywoood i de fall där konstruktionen ställer höga krav på formstabilitet.

Plywood finns i många olika tjocklekar, där vanligast är 9mm upp till 24mm. Formatet vi vanligtvis använder oss av är 1525 x 3050 mm samt en kvalitet som heter B/BB där en sida håller B kvalitet och baksidan BB.

  • Kvalitet B – Ett fåtal punktkvistar med max diam 6mm, små färgvarianter, putsad.
  • Kvalitet BB – Punktkvistar tillåts, invuxna kvistar tillåts max diam. 25mm, oregelbunden struktur på faner tillåts, färgvariationer samt färgade ränder tillåts, större kvistar lagas med plugg, ev sprick lagas med syntetspackel, putsad.

Dokumentation

Massivt trä

GLT Herrljunga förbrukar överlägset störst volym massivträ av Amerikansk vitek. Även använder vi oss bland annat av fingerskarvad furu, lamellimmad asp, Poppel (lättvikt), Ask mm. Våra kunders projekt som avgör vad för träslag vi använder.

Dokumentation

Aluminium, gips & plast

Vi har ingen tillverkning av aluminium, gips eller plast på GLT Herrljunga. I de fall där vi belägger dessa material med faner eller folie är det i regel vår kund som förser oss med kärnämne/bärare. Vi mantlar alltid detta i någon av våra PU-linor där slutprodukten blir mer tålig mot temperaturväxlingar och fuktsvängningar.

Dokumentation

Spånskiva

Spånskivans densitet ligger oftast mellan 550 – 700 kg/m3. Spånskivan lämpar sig inte likt MDF för fräsning då fibrerna är grövre, vilket även ger en yta och kanter som inte är lika släta som på en MDF.

Spånskiva finns i olika varianter där förutom standard fukttrög och brandklassad är de vanligaste. Format ligger vanligtvis på 1220×2500.

Boardlamell

Boardlamell är skivor som tillverkas av trä och skivmaterial. Lamellträ består av en tjock kärna av limmade trästavar i helstav, eller fingerskarvade, med pålimmad träfiberskiva på båda sidor. Vi använder oss av denna skiva där höga krav ställs på formstabilitet med en slät yta.

Dokumentation